Divocí koně v přírodě, kde žijí, život koní ve volné přírodě

Předkům moderních koní hrozí vyhynutí. Divocí koně se v přírodě stali skutečnou vzácností, ale pokud chcete, můžete je vidět. Poddruhy, které přežily dodnes (např. kůň Převalského), se vyskytují ve střední Evropě a také v Asii. Mustangové (Severní a Jižní Amerika), Brumbie (Austrálie) a Camargue (Francie, Středomoří) do tohoto rodu nepatří, i když jsou vzhledově velmi podobní. Důvodem je, že to bývala domácí zvířata, ale postupem času se z nich stala divoká.
Divocí koně v přírodě v celé své nádheře

Zástupci tohoto druhu jsou nízkého vzrůstu a mají spíše podsaditou postavu. Krátké nohy v tandemu s rozcuchanou hřívou slouží jako stálé znaky divokých koní. Mají vysoce vyvinuté zadní a přední končetiny, takže vytrvalost je jejich charakteristickým znakem.
Ekonomická aktivita člověka a rychlá urbanizace vedly k zániku pastvin pro zvířata, a tedy i samotných druhů. Najít dnes, kde se divocí koně vyskytují, je velmi problematické.
Stáda se nejčastěji vyskytují v přírodních rezervacích nebo parcích chráněných lidmi. Podrobný popis vám pomůže je lépe poznat.
Jeho Veličenstvo Tarpan

Střední Evropa byla stanovištěm poddruhu. V 18. a 19. století obývali Narpané jižní a jihovýchodní části Ruska. Byly nalezeny odkazy, že byly nalezeny v západních oblastech Sibiře a Kazachstánu.
Charakteristické rysy vzhledu divokých koní jsou:
- podsaditost;
- nízká výška (136-140 cm v kohoutku);
- krátký ocas;
- hustá, vzpřímená hříva;
- nedostatek ofiny;
- nos s hrbolem;
- špičaté uši.
Dnes se dochovali pouze potomci Tarpanů. Smíšená plemena získaná pářením poddruhu s domácím plemenem se stala předchůdci odrůd Heck a Polský kůň.

Charakteristickým rysem Narpanů byla jejich jedinečná myší barva. Barva kouřového popela (modrá v britské klasifikaci) je stále velmi vzácná. Jak se blížila zima, jejich srst začala rychle růst, což jedincům umožnilo přežít drsné měsíce. Tento předek domácího koně byl bázlivý a opatrný.
Jak se nazývají divocí koně poddruhu Tarpana? Když jejich populaci nehrozilo vyhynutí, rozlišovaly se dvě formy druhu: lesní a stepní. Lidé jim říkali divocí evropští koně.

Vzhledem k tomu, že plemeno nebylo vůbec přizpůsobeno ke zkrocení, stalo se předmětem lovu. Zvířecí maso bylo považováno za pochoutku a kůže byla vynikajícím materiálem pro koželuha. Z tohoto důvodu a také s obděláváním půdy začaly poddruhy vymírat. Dnes se s tarpany můžete setkat pouze na stránkách historie.
Neodolatelný kůň Převalského

Možná jsou to jediní divocí koně v přírodě, kteří si udrželi svou populaci. I jim však hrozí vyhynutí. Oživení plemene začalo několika divokými jedinci chovanými v zajetí. Dodnes se kříží s blízce příbuznými druhy. To má negativní dopad na genofond, ale zoologové neztrácejí naději.
Navzdory skutečnosti, že zemí divokého koně Převalského je Mongolsko (step), dnes se poddruh vyskytuje v:
- Čína;
- Kazachstán;
- oblast Orenburg;
- Černobylská zóna.

V těchto oblastech úspěšně zakořenily díky usilovnému úsilí vědců. Přestože jsou zvířata bedlivě sledována lidmi, po čase se mohou vrátit do svého přirozeného prostředí. Kůň Převalského se vyznačuje svým hravým charakterem, zvířata běhají velmi rychle. Jedinci jsou stále plachí a velmi citliví na cizí hluk.
Poznáte je podle těchto vlastností:
- jediná barva je savrasaya (červená nebo světle písková srst);
- hříva, ocas a nohy tmavého odstínu;
- krátká vyčnívající hříva;
- nos a břicho jsou světlé;
- tělo je kompaktní, ale silné a husté;
- hlava je velká;
- krk je rovný a tlustý;
- dobře vyvinuté svaly a kosti;
- výška v kohoutku je 150 cm.

Srst zvířat se prodlouží, když nastane chladné počasí. Zimu tedy snášejí lépe než domácí plemena. Hříva poddruhu je vzpřímená, ale bohužel bez ofiny. Tmavý pásek a zebroidní pruhy na nohavicích dokonale ladí s kontrastními punčochami. Koňský ocas je neobvyklý, protože v horní části rostou krátké chlupy.
Dnes je těchto divokých koní v přírodě až 2 tisíce. Mají vynikající kvalitu – schopnost přizpůsobit se místní stravě. V zimě získávají býložravci potravu přímo zpod sněhové pokrývky. Průměrná délka života poddruhu je 25 let.
Dříve se stádům koní Převalského dařilo ve vysokohorských údolích (ve výšce 2 m), stejně jako v suchých stepích. Bylo pro ně nejen dost obilí, ale i vody. Nyní se nacházejí pouze v přírodních rezervacích a zoologických zahradách.
Mustang – proměna domácího koně v divokého

Obyvatelé prérií amerického kontinentu jsou považováni za potomky andaluských koní. Dlouhodobá přítomnost domácích zvířat v jejich přirozeném prostředí vedla ke změnám v charakteru a vzhledu koní.
Stali se:
- větší;
- silnější;
- odolnější;
- silnější.

Barva plemene je poměrně různorodá. Vzhledem k tomu, že se krev koní neustále mísila, má rodina červené, hnědákové a strakaté barvy. Vyskytují se také duny, palominos a appaloosa. Černí mustangové vypadají obzvlášť majestátně. Kohoutková výška dospělého hřebce se pohybuje od 130-150 cm.
Název mustang pochází ze španělského slova, které znamená „nezkrocené nebo divoké zvíře“. Je to dáno tím, že domácí předky mustanga přivezli do Severní Ameriky Španělé.
Den v životě divokých koní
Zástupci čeledi koňovitých jsou stádová zvířata. Jedinci se shromažďují ve stádech, která často tvoří 4-5 samic a jejich potomků. V čele takové „harémové“ skupiny je vždy vůdce dospělých hřebců (jeho věk je cca 6-10 let). Roli „zvědače“ výživných pastvin a průvodce však plní zkušená nebo nejstarší klisna. Právě alfa samice poslouchá celé stádo s výjimkou hlavního hřebce. Ten je zase zodpovědný za plození a bezpečnost života koní ve volné přírodě, když se pasou nebo odpočívají. Hrozba pro stádo může pocházet od svobodných samců, kteří skupinu opustí, když dosáhnou 3 let věku.
V budoucnu mohou mladí „bakaláři“:
- žít sám (to platí i pro staré muže, kteří nejsou schopni udržovat harém);
- organizovat stádo mládenců;
- vytvořit si vlastní rodinu nebo bojovat se stádem někoho jiného;
- rozvíjet monogamní vztahy (kůň, klisna a jejich potomci).
Ve věku 1,5 roku jsou zvířata připravena k páření. Příznivým obdobím je jaro a první letní měsíc. Délka březosti u žen je 11 měsíců.

Během dne mají divocí koně několik období bdělosti a odpočinku. Přestože se většinou pasou přes den, aktivní jsou zejména ráno a večer. Aby stádo ochránilo své hřebce před predátory, vytvoří kolem mláďat prstenec. Taková obranná taktika se používá zřídka, protože každý šelest nebo hluk zvířata vnímají jako hrozbu a spěchají na útěk. Při souboji s konkurenčním samcem odvede stádo na bezpečné místo i zkušená klisna. Takoví jsou – divocí koně ve svém přirozeném prostředí.

Každý zná knižní ilustrace a fotografie divokého koně, který mohutně cválá v údolí. Existují divocí koně v přírodě moderního světa? Pokud ano, kde žijí?

Historie původu divokého koně
Domestikace koní začala před 5 tisíci lety na východě Uralu. Ukázalo se, že toto zvíře bylo jedním z prvních, které si lidé ochočili. Po mnoho staletí sloužil kůň člověku jako věrný pomocník v domácnosti. Přesto v přírodě stále existují populace divokých koní, ale také jsou na pokraji vyhynutí.

V současnosti si vědci na základě výsledků vědeckého výzkumu dovolují tvrdit, že první koně, jak je známe dnes, žili na naší planetě zhruba před 4 miliony let. Jedním z nejznámějších představitelů té doby byli Tarpani, kteří obývali široké stepi Evropy.

Měnící se klima v průběhu času a vytlačování stepí lesy vedly k nedostatku pastvin a potravin, čímž se snížila populace divokých koní, kteří obývali území moderní Evropy a Asie před asi 10 tisíci lety.

Pravěký člověk používal koně jako zdroj masa, kůže a vlny. Počet koní nadále klesal. Na začátku 20. století zůstaly v přírodě pouze dva poddruhy divokých koní: Tarpan a kůň Převalského.

Exempláře jako Mustang, Camargue a Brumby nejsou divoké povahy. Kdysi to byla domácí plemena, která se postupem času stala divokou. Jejich stavba těla a vnější znaky jsou velmi podobné koním žijícím ve volné přírodě: 150 cm v kohoutku, krátké statné nohy, velká hlava na hustém krku a krátká stojatá hříva.





Život divokých koní v přírodě
Ve volné přírodě se koně shromažďují v malých stádech čítajících od několika desítek až po stovky zvířat. Každé stádo má svého hlavního – vůdce smečky. Stávají se z nich hřebci ve věku 6-10 let.

Za vůdcem je obvykle alfa samice, starý, zkušený kůň, který při soubojích odvádí klisny a hříbata. První tři roky mláďata následují své původní stádo, poté hejno opustí.

Při zodpovězení otázky o stanovišti divokých koní je třeba poznamenat všechny existující kontinenty, s výjimkou Antarktidy. Tato zvířata lze nalézt všude tam, kde je přístup k vodě a trávě, protože většinu jejich potravy tvoří tráva.

V chladném období, kdy tráva namrzá, to mají divocí koně složitější. V zimě jedí větve stromů a keřů, mech, kůru stromů a dokonce i trny.

Všechny druhy divokých koní
Na australském kontinentu a v Severní Americe se nedomestikovaná zvířata pasou v blízkosti velkých vodních ploch kvůli suchému klimatu. Jejich dalšími stanovišti jsou lesostepi, savany a podhůří hor.





Divoký kůň Převalského
Poslední zástupce divokého koně v přírodě. Dnes je to asi dva tisíce jedinců. Všichni jsou v zajetí pod ochranou člověka, ale doufáme, že se jednoho dne tento druh vrátí do svého přirozeného prostředí.

- krátká, masivní stavba;
- shi má malou velikost;
- malovaná písková barva s hnědým nádechem;
- spodní část nohou je natřena tmavě;
- břicho a nos jsou světlé;
- krátká a vzpřímená hříva.

Zvíře je schopné rychlého běhu, je citlivé na cizí hluk a je bázlivé.





Divoký kůň Tarpan
Tento poddruh je již vyhynulý a je předkem moderního domácího koně. Dříve byly identifikovány dvě odlišné formy: stepní a lesní Tharpan. Stanoviště: Střední Evropa. Lidé jim říkali divocí evropští koně.

Ještě v XNUMX. a XNUMX. století byli Tarpani rozšířeni v jižní a jihovýchodní části Ruska, obývali také západní Sibiř a území západního Kazachstánu.

- malý vzrůst: výška 140 cm v kohoutku a 150 cm délka;
- o špičaté uši;
- husté a kudrnaté vlasy;
- stojící, velmi hustá a zvlněná hříva bez ofiny;
- Barva se pohybovala od černohnědé po špinavě žlutou, v zimě psi měnili barvu kůže na myší barvu s šedým pruhem podél hřbetu.

Díky husté a teplé srsti mohl poddruh snadno přežít chladné zimy. Tento předek moderního koně byl skutečně divoký a bázlivý.

Všeobecně se má za to, že poslední zástupci Tharpanu vyhynuli v 18. roce minulého století. Proto dnes tohoto divokého koně můžete vidět pouze na obrázcích.

Divoký kůň M ustang
Domácí kůň zešílel v Novém světě. Dříve lovený předmět. Dnes je divoký kůň Mustang pod přísnou ochranou.

V XNUMX. století byli domácí předkové mustanga přivezeni do Severní Ameriky Španěly a následně zběsile a dostali přezdívku mesteño, což v překladu ze španělštiny znamená „divoký, odporný a krotký“. Tak se zrodili divocí Mustangové.

- rozměry sotva dosahují 150 cm;
- Dlouhý krk;
- silné tělo;
- dlouhý ocas a hříva;
- půvabné nohy;
- jedinci různých barev.

Mustangové jsou svou povahou vytrvalí a svobodu milující koně, takže je téměř nemožné je ochočit.




Divoký kůň z Camargue
Poddruh polodivokých koní pocházejících z francouzského pobřeží Středozemního moře. Říká se jim také mořští koníci. Populace jsou zastoupeny jedinci světle šedé barvy. Všichni Camargue žijí v chráněné zóně.

- hrubé obrysy dřepu;
- krátký trup;
- masivní tělo;
- velká hlava na krátkém krku;
- velké silné nohy;
- Rodí se s tmavou barvou a později se stávají světlejšími.

Plemeno koně Kamarga často používají vesničané jako pracovní sílu a dokonce se nechá osedlat.




Divoký kůň Brumby
Tento uměle vyšlechtěný kůň byl přivezen na australský kontinent koncem XNUMX. století. V důsledku dlouhé a nesprávné přepravy většina jedinců zemřela. Ti nejotužilejší přežili. Brumbies se pak využívaly v zemědělství, byly také chovány pro maso a vlasy.

Zvířata se zbláznila poté, co utekla svým majitelům nebo byla vypuštěna do volné přírody v dobách aktivní těžby zlata v australském státě Victoria.

- jeden a půl metru v kohoutku;
- silné tělo;
- krátký krk a velká hlava;
- pestré barvy.

Bohužel v současnosti je jediným přeživším poddruhem divokých koní kůň Převalského, který se zachoval díky školkám a zoologickým zahradám. Ale tento kůň je na pokraji zmizení z tváře naší planety. Dnes už nikdo neuvidí volně se pasoucí stádo divokých koní.