Australská Echidna – popis, stanoviště, životní styl
Kdysi se vědci museli zapojit do vášnivých debat, aby dospěli ke společnému názoru na to, jaký druh a třída klasifikovat tak neobvyklé zvíře, jako je echidna. Celý problém byl v tom, že jeho vzhled připomíná dikobraza, protože celé jeho tělo je pokryto jehlami a toto zvíře patří do rodiny hlodavců. Ale klade vajíčka, aby pokračovala v rodinné linii, a to je typické hlavně pro ptáky. Potomci jsou ve vaku. Je to tedy vačnatec, podobný vačici nebo klokanovi. Mláďata se navíc živí mateřským mlékem, což je výsada třídy savců, a potravu získávají jako mravenečník. Mimochodem, pro tuto vlastnost má i jiný název – mravenečník ostnatý. Zřejmě proto v mytologii existuje Echidna – žena s krásnou tváří a nechutnou povahou, ale s hadím tělem a nazývá se stohlavá.

Přesto vědci určili místo echidny v klasifikaci zvířat, včetně toho v rodině savců, řádu monotremes.
Popis druhu
Mravenečník ostnatý je malé zvíře, jehož délka nepřesahuje 40 cm.
Hlava echidny je poměrně malá. Plynule splyne s tělem. Dlouhá a protáhlá tlama končí velmi malou tlamou, která je jakousi trubicí, podobnou zobáku.
Mezi charakteristické rysy patří poměrně dlouhý jazyk a úplná absence zubů. Nejsou však vyžadovány, protože jazyk je lepkavý a pouze to pomáhá zvířeti jíst. Olizováním bezobratlých živočichů z jakéhokoli povrchu, kteří se přilepí na jeho dlouhý jazyk, se může echidna živit.
Končetiny zvířete jsou spíše zkrácené, ale vysoce vyvinuté a osvalené. Každý má 5 prstů. Končí ostrými, plochými drápy. Tyto drápy pomáhají echidně vykopat zemi, aby se dostala k termitišti a zničila jeho stěny. Termiti jsou chutnou pochoutkou pro echidnu.
Ale zadní nohy jsou jiné v tom, že drápy na nich jsou delší. To umožňuje vyčistit srst a zbavit se nahromadění drobného hmyzu. U samců se již v dospělosti objevuje malá ostruha na zadních končetinách.
Echidna má krátký, téměř neviditelný ocas. Je pokrytá silnou vrstvou srsti a trnů a splývá s tělem.
Celé tělo zvířete od stran až po hřbet je pokryto dutými, ale velmi tvrdými jehlami. Jejich délka je přibližně 6 cm a barva může být různá a nerovnoměrná – od bílé a žluté po hnědou, nejčastěji s černými konci. Tímto povlakem jsou upravené vlasy, ve kterých hraje hlavní roli keratin.
Toto zvíře má ale také srst. Je hrubý a velmi tvrdý a v oblasti uší je nejtlustší a nejdelší. Jeho barva může být hnědá nebo černá. Srst jen částečně zakrývá jehličí. Ti jedinci, kteří žijí v chladnějších oblastech, kde padá sníh, mají srst delší než jehličí.
Habitat
Echidnas pocházejí z Nové Guineje. Žijí především v jeho jihovýchodní části. Tato zvířata žijí také v Austrálii.
Stanovištěm jsou především lesy a místa s velmi hustou vegetací. Pouze tím, že se echidna schová v listech nebo kořenech stromů, se může cítit bezpečně. Zvíře se ale skrývá i v malých jeskyních a skalních štěrbinách, norách, které si dříve vyhrabali jiní drobní živočichové.
Život
Přes den, kdy je horko a kolem je mnoho nepřátel, se echidna zdržuje raději ve svém úkrytu, ale když přijde noc, přichází životodárný chládek, zvíře se vydává na lov.

Echidna nemá problémy s adaptací na různé podmínky. Pokud žije v poušti, pak v chladném počasí může být aktivní během dne.
Pokud se náhle objeví nebezpečí, malé odvážné zvíře se dokáže postavit samo za sebe. Jeho chování je v tomto případě velmi neobvyklé: podaří se mu rychle zavrtat do země, samozřejmě. půda je volná. Skrývá se téměř v polovině cesty a militantně ukazuje své ostré jehly. Může se také stočit do klubíčka a opět mířit jehlami na nepřítele, pokud je terén pevný. V tomto případě však nepřátelé zvířete, především liška, dingo a prase, útočí na nechráněnou část břicha.
Pokud se ale objeví nejnebezpečnější ohrožení života, pak není žádná ostuda utéct. Zde mu na pomoc přijdou krátké, ale silné tlapky zvířete. Pomohou vám rychle se dostat do úkrytu a schovat se. Echidna je dobrý plavec a může uniknout nebezpečí po vodě a překonat značné vzdálenosti.
Každý jedinec žije odděleně, aniž by měl stálý domov, a neustále si hlídá své omezené území. Sousední farmy se však mohou vzájemně překrývat a nevedou se o tom příliš vyhrocené spory.
Když nastane chladné počasí, může zvíře na krátkou dobu hibernovat, ačkoli bylo rozhodnuto nezařadit echidnu do třídy zvířat, která přezimují v chladném období. Příroda se tak o zvíře stará, protože nemá potní žlázy, a proto není snadné přizpůsobit se teplotním změnám. Jakmile se teplota výrazně změní, veškerá aktivita zmizí a zvíře se v této době stane letargickým a inhibovaným. Při hibernaci vydrží zvíře bez potravy díky nahromaděnému podkožnímu tuku přibližně 4 měsíce.
Co to jí?
Strava zvířete není nijak zvlášť pestrá. Jedná se především o termity a mravence, drobné červy a měkkýše. Dostat se k termitům a mravencům vyžaduje nejprve nějakou práci. K tomu se používají části těla. Zvíře svými silnými tlapami vyhrabává mraveniště nebo termitiště plná chutného hmyzu, odstraňuje také kůru ze stromů nebo přemisťuje kameny na zemi. Všechny akce jsou zaměřeny na oblasti, kde se skrývá chutný hmyz. Zvíře pomocí nosu prozkoumává půdu pod listím a spadlými zlomenými větvičkami.

Jakmile je cíl nalezen, je čas použít svůj lepkavý jazyk. Po nasbírání potravy, opět pomocí jazyka, je kořist přitlačena k patru a rozdrcena. Absence zubů tedy nezpůsobuje žádné potíže.
Mletí probíhá v trávicím traktu, kam také padají nejrůznější kamínky, klacíky, zrnka písku. Podílejí se také na drcení potravin.
Důležitá období
Období páření echidny začíná v zimě. Toto australské období trvá od května do září. Dříve žili odděleně, samci se spojí a vytvoří skupinu asi 6 jedinců, přičemž s nimi zůstává jedna samice. Měsíc spolu žijí a spolu se živí. Pak přichází jakési romantické období. Je pozoruhodné tím, že samci se dvoří dámě. To se projevuje následujícím chováním: po vzájemném očichání začnou samci strkat nos do oblasti ocasu samice.
Když je čas páření, samci obklopí nastávající maminku a začíná svatební tanec, při kterém se ženichům podaří udělat u samice poměrně velký 25centimetrový příkop. Je potřeba určit vítěze. Po pár minutách začíná boj, během kterého se každý snaží vytlačit soupeře za čáru. Vítěz bude hoden pokračovat v rodinné linii.
Samička snese po 3–4 týdnech malé vejce s měkkou skořápkou o velikosti hrášku. V tomto období má k dispozici tašku, kde je uložena. Malá, nahá echidna se objeví po 8-12 dnech. Ale zvíře uvidí svět až po 45-50 dnech a mezitím se bude vyvíjet pod spolehlivou ochranou své matky. Teď už ale klidně roste a je kojený. K dítěti se dostane přes póry pokožky ve dvou mléčných zónách. Savci, kteří patří mezi monotremy, se vyznačují absencí bradavek.
Poté, když se jehly objeví, echidna najde pro dítě velmi odlehlé místo a opustí ho. Nejčastěji se jedná o místo v zemi, kde dítěti nehrozí nebezpečí. Navštěvuje pouze jednou za 4-5 dní, aby nakrmil mléko a naučil mnoho triků, které později pomohou najít jídlo a zachránit životy. A to pokračuje po dobu 5-6 měsíců. Když toto období skončí, dospělé a silnější dítě již péči nepotřebuje. Nyní je zcela připraven na nezávislost a bude se moci chránit.
Samice, ale ne každá, může rodit dvakrát do roka.
Předpokládaná délka života tohoto zvířete je až 17 let. Ale byly případy, kdy při dobré péči žili v zoologických zahradách mnohem déle.